Gezmeniz Gereken Müzeler

Amsterdam küçük bir şehir olmasına rağmen irili ufaklı birçok müzeye ev sahipliği yapıyor. Ben birçok müze arasından en popüler olanları olarak bu müzeleri seçtim. Diğer müzeler hakkında bilgiyi Iamsterdam Card'ınız ile birlikte verilen kitapçıkta da bulabilirsiniz.
Amsterdam'a müze gezmek için geldiyseniz gideceğiniz ilk nokta Museumplein denilen bölge. Bu bölge şehir planlanırken müzeler için ayrılmış ve nispeten eski şehre göre daha yeni inşa edilmiş bir bölge. Buradaki en önemli müzelerden biri RijksMuseum.

(Müze isimlerine tıklayarak müzelerin resmi web sitelerine gidebilir, detaylı ve güncel bilgi alabilirsiniz.)

RijksMuseum
RijksMuseum sadece Amsterdam'ın değil, Hollanda'nın en büyük klasik sanat müzesi. İçinde Frans Hals, Rembrandt gibi ünlü Hollandalı ressamların eserlerini bulabilirsiniz. Ayrıca müzede Hollanda tarihi ile ilgili eserler de sergileniyor. Burayı detaylı gezmek isterseniz en az bir gününüzü vermeniz gerekebilir ancak sanat anlayışınız ve ilginize göre 1-2 saatte de gezip çıkabilirsiniz. Girişte biraz sıra olmasına rağmen müze bahçesi dışına taşmamışsa yarım saat içinde müzeye girebiliyorsunuz. Müzenin web sayfasından daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Van Gogh Museum
RijksMuseum'u gezdikten sonra sırada Van Gogh Müzesi var. Müze çıkışındaki tabelaları da takip ederek yaklaşık 3-4 dakika yürüyüş mesafesinde bulunan Van Gogh Müzesinde 200'den fazla Van Gogh eseri ile beraber Van Gogh hakkında çok detaylı bilgi edinme fırsatınız var. Van Gogh Müzesinin açılış kapanış saatleri, bilet fiyatları ve diğer bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.


Stedelijk Müzesi
Van Gogh gezisi bittiğinde Museumplein bölgesindeki son büyük müze olarak Stedelijk Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Burası da Amsterdam'ın Çağdaş Sanatlar Müzesi. Bendeniz, çağdaş sanat müzelerini klasik sanat müzelerine tercih etmeme rağmen maalesef imkanlar ve zamanım el vermediği için bu müzeyi gezemedim. Siz gezerseniz yorumlarınızı beklerim.

Tebrikler! Museumplein'i bitirdiniz. Buradan sonra anlatacağım müzeler, sanat müzesi değil ancak güzel zaman geçirmek ve farklı deneyimler yaşamanız için gitmenizi öneririm.

Anne Frank Evi (Anne Frank Haus)
Kitabını okuduk, dibine kadar da gittik, ama girmedik :) Anne Frank'in evine girmek için
girmemiz gereken sırayı görünce vazgeçtik. Dışardan izledik,fotoğraflarımızı çektik. Bana gitmeden önce çok da tavsiye edilmemişti ama yine de sabah erkenden az sıra varken gidip görmeniz gereken yerler arasında diye düşünüyorum. Girenler varsa yorumlarını alabiliriz. (Yeri: Prinsengracht 267)

Heineken'in bira işine ilk girerken azınlık hisseyi reddedip riske girerek tüm hisseyi kendi üstüne
Heineken Experience
alması ile başlayan bira macerasının ilk durağı burası. Şimdilerde şehir dışında bulunan Heineken'in ilk fabrikası bir müze/deneyim'e dönüştürülmüş. Biranın yapımından başlayarak eğlenceli ve interactive mekanlarda tüm fabrikayı gezmeniz ve bira yapımını başından sonuna kadar gözlemlemeniz mümkün. En sonunda da 2 adet bira Heineken'in size ikramı olacak..Bira merakınız varsa mutluka görmelisiniz.. (Yeri:Stadhouderskade 78, Leidseplein'e çok yakın)
Bu yeni açılan müze Rus Çarlığı dönemini tüm gösterişi ile sergiliyor. St.Petersburg'daki müzenin bir kısmının sergilendiği bu müze görülmeye değer..Müze 2009'da yeni açıldığı için hem yerel hem de dışardan turistler tarafından akın akın ziyaret ediliyor. Bina eski bir Amsterdam'lı tarafından bağışlanmış. Müzenin alt katlarında bu eski eve ait mutfağı ve o günkü hayata dair sunumları görebilirsiniz. Aynı zamanda müze boyunca çarlık kıyafetleri ve
eşyalarını aynı zamanda eski çarların ve çarlık zamanındaki olayların resimlerini görebilirsiniz. (Yeri:
Waterlooplein civarı, Amstel 51)

Tulip MuseumAmsterdam diyince akla ilk gelen şeylerden birisi Lale..Burası kişisel çabalarla kurulmuş küçücük bir showroom havasında bir müze. Aslına bakarsanız, müzenin kurucusunun üst kattaki dükkanına müşteri getirebilmek için kurduğunu düşünüyorum :) Ama yine de güzel hızlıca gezebileceğiniz ve Lale'nin tarihini anlatan bir "salon". Himalayalardan başlayan Lale macerası Osmanlı'da ciddi anlamda gelişiyor ve daha sonra Hollandalı'lar tarafından ülkelerine getirilerek sahip çıkılıyor. Şimdi bizim lalemizi bize satıyorlar gibi bir durum ama en azından dükkandaki lale çeşitlerinden almanız için fazla vaktiniz kaldıysa ziyaret edebilirsiniz. (Yeri: Anne Frank'in evinin hemen ilerisinde, Prinsengracht 112)


Madame Tussauds - (Balmumu Müzesi)
MadameTussaudsDünyanın çeşitli yerlerinde görebileceğiniz ve aslında en ünlüsü Londra'da olan bal mumu müze zincirinin bir dalı da Amsterdam'da. Onlarca ünlü kişiyle beraber, girişte Hollanda tarihi hakkında bilgi almanız ve müzeyi gezerken interaktif oyunlara katılmanız mümkün. Ben daha önce bir bal mumu müzesine gitmediyseniz birkaç saatinizi burada geçirmenizi öneririm. Burada aynı anda Dungeon Müzesine de indirimli satış yapılıyor. Ancak bize biraz geyik gelmesinden dolayı Dungeon Müzesini tavsiye etmiyorum. (Yeri: Dam Meydanında)

5 yorum:

  1. biz 3 hafta kadar onceki amsterdam gezimizde "sex museum"u da ziyaret etmistik... oldukca enteresan bir mekan.
    Anne Frank evi ise anladigim kadariyla bircok kez tadilattan gecirilmis... ortada orjinal olan sadece birkac silte kalmis. zaten baska ne olacakti da denebilir. Yine de tuyler urpertici bir deneyim.
    Selcuk Doran

    YanıtlaSil
  2. Katki için teşekkürler Selçuk hocam..

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle bu site için çok teşekkürler,inanılmaz yardımı dokunuyor.Ben onumuzdeki ay interrail yapacagım fakat Amsterdam'a kaç gün ayıracagımı bilemiyorum.2 gün yeterli olur mu acaba?

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar, oncelikle tesekkurler. Yapmak istediginiz plana bagli olarak degisir elbette ama ben olsam Amsterdam'a 3 gun ayiririm. Cok keyifli bir sehir.
    Iyi Tatiller,
    Ongun Tan
    http://gezirehber.in Editoru

    YanıtlaSil
  5. anne frank evi gitmeye deger mi?

    YanıtlaSil